torsdag 31 juli 2014

1989 Camille Loye Trousseau Arbois Cuvée Saint Paul


Det är en ynnest att få prova en perfekt lagrad flaska från Camille Loye. Han slutade med vintillverkningen redan 1990 och är en bit över 90-strecket idag. För några år sedan så släpptes lite gamla årgångar som har legat i Camilles källare. Enligt CT så verkar det dock vara lite flaskvariation. Olika kommentarer som "too young" och "over the hill" förbryllar lite. Nåja, här ska det dra slutsatser på egen hand.

Doften lovar mycket gott vid karaffering. Underbara dofter av skog och svamp kombineras med fjäderlätta drag av röda sommarbär. Läckert! Syrorna är perfekt integrerade. I munnen så är det finstämd frukt hela vägen. Perfekt balanserad och med egensinniga förtjänster. En förtjusande elegans i symbios med rustik charm. Efter ett par timmar så kommer det fram lite kola och (fat?) vanilj som kanske stör vissa. Jag tycker att vinet håller fint hela vägen. Återigen ett vin från Jura som man bara blir så lycklig av att dricka.

fredag 25 juli 2014

Summer days, summer nights are gone

Ett väldigt efterlängtat restaurangbesök gick av stapeln förra veckan. Med spännande mat och en fantastiskt trevlig vinlista så har Erika Lindström och Petter Nilsson skapat en riktigt bra grund för ett besök i toppklass. Jag gillar framförallt den försiktigt prissatta vinlistan med fokus på naturviner. Tre flaskor blev det denna lördagslunch tillsammans med två vänner. Jag skulle gärna komma hit någon gång varje månad för att prova något nytt spännande vin. 


Grämde mig massor efter att bara ha beställt Poulsarden från Domaine des Miroirs tidigare. Just nu bara slut kvar i hela Europa. Håll koll på herr Kagamis grejer. Det här är jäkligt sköna prylar. Funkigt, nötigt mineraliskt. Älskvärt.


Ganevatjuice som vi vill ha den. Förtjusande saft. Lekande lätthet utan att vara platt. Tydligen 14 olika druvsorter. Är det ett sammanträffande att det finns 14 olika uttryck för drickglädje i Jura?


Ett lysande vin. Knivskarp i alla nivåer. Inga anteckningar gjorda. Men vinet lever kvar i smakminnet.

Senaste veckan så har bland annat detta runnit ner:


Wow! Vilken doft! Honungssötman. Frukten. Bara att inse att man har druckit för lite furmint. Var går man vidare?



Första provsmakningarna från Pattes Loup. Kalksten, hav och citrus. Lysande uttryck. Storebror är lite ung såklart, medans instegsvinet är mer omedelbart charmigt. Är dock inne i en period där jag önskar mer funkiga utryck i mina chardonnay-viner.


Fantastiskt doft med blåbär, kött, och massvis av örter. Markerade tanniner och långt avslut. Klickar nog hem någon flaska till. Gillar det här skarpt.


Lätt och slank med vissa förtjänster i doften. Saknas dock en hel del för att jag ska gå igång på det här. Ofokuserad och tråkig helt enkelt. 


Budget-Champagne som levererar. Dominerad av Pinot Meunier så kommer den med steniga mineraler, citrus och lite brödighet. En producent väl värd att kolla upp.

fredag 18 juli 2014

2013 Louis-Antoine Luyt País Pipeño Pais Portozuelo

Fördomar och förutfattade meningar är farligt. Vare sig det gäller mannen på bussen som avviker en tum från normen, naturligt vin eller chilenska viner.

Louis-Antoine Luyt försöker slå hål på våra förutfattade tankar om viner från Chile. Viner som står fria från industrialismens tumavtryck. Efter sin uppväxt i Frankrike så besökte han Chile 1998 för att lära sig spanska, men blev kvar. Han började som diskare på en restaurang och efter en tid så blev Louis-Antoine ansvarig för vinlistan. Efter sommelierutbildning i Santiago så följde ett par år i hemlandet för ytterligare fördjupning. Upplärd av Louise Jadot och även Matthieu Foillard, där han fick upp ögonen för naturligt vinmakande.

Här finns en mer utförlig bakgrund och lite intressanta tankar om vinmakning och naturligt vin



2013 Louis-Atoine Luyt País Pipeño Pais Portozuelo
Första gången jag provar ett vin gjort av druvan país. Fjäderlätt stil med rabarber, honung och örter i näsan. Massvis av vildhallon tränger på. I munnen är det samma stil med anis/dragon i bakgrunden. Förjäkla trevligt vin att svalka sig med på sommaren. Förtjusande charmigt utan att vara inställsamt. Inbjuder till diskussion utan att vara särskilt komplext. Tankarna går mot en lysande tolkning av pineau d´anuis som jag drack för någon månad sedan.

Kommer till Wine Trade under hösten.