måndag 29 juni 2015

2 x 2012 kabinett

Det är inte alltid man får följa ett vin över tre kvällar. Men när det dricks kabinett i hemmet så får jag ha nästan hela innehållet för mig själv. Synd att klaga.


2012 A.J Adam Hofberg Riesling Kabinett bjuder på en lite återhållsam doft vid öppnandet. Fram växer en lätt tropisk sötma med lite guläppliga drag. Inte så framträdande. Men det är i munnen som vinet tar fart. Fin syra, läckra mineraler och ett gulfruktigt avslut. Urgott. Känns rent och stramt med sötman som bifigur. 8,5 % känns som 7. 

Dag två och tre så fortsätter den att imponera. Lika frisk och underbar, men med en växande ton av limefrukt och äpplen. Urgott. Det här ska följas upp.



2012 Zilliken Rausch Riesling Kabinett är mer direkt. Gröna äpplen och pärontoner slänger sig i ansiktet. Det doftar väldigt mycket Zilliken. I munnen så uppför sig vinet tjockt, nästan oljigt. Helt klart sötare och med mer kraft. Frågan är om man vill ha så mycket kraft i sin kabinett? Här föredrar jag faktiskt 2013. 

Dag tre så känns vinet mer balanserat. Fler tropiska toner och lite mer avslappnat. Gott, men föredrar Adam.


söndag 28 juni 2015

2007 Radikon Oslavje


Förförande doft. Syrorna. Tanninerna, Frukten, Eftersmaken. Balansen. Hantverket. Vinets kvalitet bestäms oftast med hjälp av flertalet av dessa parametrar. Vin för mig har aldrig varit en dryck som har präglats av mys-sniff-framför-brasan utan det viktiga har alltid varit samspelet med syrorna och frukten i munnen. Men ibland så kommer man inte så långt. Ibland så börjar och slutar allt med doften.

2007 Radikon Oslavje (40 % chardonnay, 30 % pinot grigio, 30 % Sauvignon blanc) bjuder på ett vackert småskitigt orangefärgat yttre. Den otroliga doften erbjuder mängder av torkade aprikoser, nötter och apelsinskal. Allt på rätt plats. Blunda och minns tillbaka 25 år då man låtsades tycka om Pommac. I munnen så biter sig tanninerna fast rejält. Väldigt uttorkande. Komplext, balanserat och otroligt häftigt.

Återigen så minns man tillbaka till alla de bästa sherrylagrade whiskies man har provat. Doften har ett nära släktskap med Glenfarclas från 50-talet, Macallan från 60-talet och Morlach från 30-talet. Långt innan dagens verklighet där sämre fat, mer vinstmaximering och yngre whisky präglar drycken.

Idag så hittas alla inspirerande hantverkare i vinets värld. Stanko Radikon är sannerligen en av dom.

Ingvar skriver om 2004.