torsdag 21 november 2013

2012 SP68 Bianco (Arianna Occhipinti)Den sicilianska superstjärnan Arianna Occhipinti behöver väl egentligen ingen närmare presentation. De senaste åren så har hennes viner hyllats i såväl internationell press som i den svenska bloggosfären, och då framförallt hennes röda viner. 

Ariannas arbete i vingården och i källaren baseras hela tiden på naturlighet, med naturlig jäst och endast lite svavel. Naturligheten återkommer tom i titeln på hennes biografi "Natural Women" med den fantastiska undertiteln "La mia Sicilia, il mio vino, la mia passione". Boken finns tyvärr endast på italienska. 

Detta vita vin är gjord på druvorna Albanello och Zibibbo. 

2012 SP68 Bianco (£17)
Doften är till en början sötaktig med massvis av limejuice och skal. I bakgrunden så ligger en svag ton av syntetiska blommor (tänk rengöringsmedel) och blockerar lite av intrycken. Är dock inget som stör jättemycket. Smaken är citrusfruktig med en del mogen krusbär. Härligt drickbar med en skön fruktighet.

Dag två så är rengöringsmedlet borta och har ersatts med tropiska frukter blandat med mineraliteten som även fanns i massor dag ett.

Slutsats: Jag måste erkänna att vinet var en felbeställning. En stressad småbarnsfar hade tänkt klicka hem det röda SP68 men fick hem en låda av detta. Nåja, det finns värre felbeställningar. Jag gillar detta vin skarpt och har två flaskor som får ligga något år. Ariannas sicilianska viner vill jag fortsätta att sätta under luppen. Dels så verkar hon vara så oerhört passionerad med det hon gör och dessutom så strör hon grymma citat omkring sig. Som detta svar på en fråga om hennes preferenser när hon ska njuta av ett vin:

"Wine is a catalyst of energy. I like making it, drinking it, cooking with it and eating with it"

NY Times har en liten artikel med fantastiska bilder. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar