måndag 16 december 2013

Smått och gott från Caviste

Att Martin Berggren och hans Caviste är duktig på att förse oss vintörstiga nordbor med trevliga 6-pack från intressanta franska vinmakare, det är ingen nyhet. I princip varje bloggare och svenska vintwittrare har unisont hyllat den gode Martin. Ungefär 15 gånger per år så släpper Caviste en låda om sex flaskor. Oftast så innehåller den 3 olika viner i olika prisklasser.

Tack vare avsaknaden av dyrbara mellanhänder så kan priserna hållas ner. Det man slås av är paketens prisvärde. Just ordet "prisvärt" är ett rätt fult ord för oss vinälskare. Jag håller med, men bara om man sätter etiketten "prisvärt" på ett mediokert vin. Här är det kvalitet rakt igenom. Visst, man kanske inte gillar vissa druvor eller vissa viner som kanske har fått för mycket ek. Alla kan inte gilla allt. Men man märker att Martin jobbar med producenter som gärna vill låta terroiren synas i slutprodukten. Som det skrivs på hemsidan:
"För Caviste betyder kvalitet ärliga viner som skapats av en vinbonde, en familj, i nära kontakt med sina odlingar. Kvalitetsviner berättar om sitt ursprung, sin terroir. De producenter som Caviste representerar är mindre odlare som drivs av övertygelse och passion och delar våra värderingar om kvalitet. Vinerna är hantverksmässigt framställda och ofta efter långsiktigt hållbara odlingsprinciper. Vår nyfikenhet, kunskap och passion driver det ständigt pågående sökandet efter nya producenter i intressanta vinregioner."

Caviste ligger precis rätt i tiden jämfört med tråkiga importörer som blandar guldkorn med trista dussinviner som dom inte borde stå för. Och Systembolaget behöver vi inte prata om. En annan sak som Martin ligger i framkant med är användandet av sociala medier. Svaret på en fråga finns alltid ett knapptryck bort. Lysande.

I veckan som har gått så har jag druckit två av Martins viner. Först ut var en chardonnay från Goisot och sedan en Champagne från Savart
Och visst dricker jag dom lite för tidigt. Men med "no-cellar-syndrome" så blir det lätt så. Jag måste köpa mer moget.2011 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d'Auxerre Gondonne (195 kr)
Ett par timmar i karaff innan vinet hälldes upp. Svag citrus med lite gröna äppeltoner i doften. Hittar lite fat men också trevlig fläderblom. I munnen så kommer det återigen äpple som samsas med en trevlig mineralitet. Eftersmaken är lång och härlig där med frukten i fokus. Riktigt trevlig. Höga 80 skulle jag säga. Mer belöning finns kanske för dom som väntar?


NV Champagne Brut Savart Bulle de Rosé (295 kr)
Baserad på vin från 2011. Rödbärig med hallon i fokus. Lite örtig och med en del tropisk nektar med tilltagande värme. I munnen så kommer lite söt äppelmust och en del citrustoner. Frisk syra och en eftersmak som klingar av i lite grape. Riktigt bra trots att den skulle må bra av att ligga till sig. Sista flaskan får vänta ett par år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar