fredag 18 juli 2014

2013 Louis-Antoine Luyt País Pipeño Pais Portozuelo

Fördomar och förutfattade meningar är farligt. Vare sig det gäller mannen på bussen som avviker en tum från normen, naturligt vin eller chilenska viner.

Louis-Antoine Luyt försöker slå hål på våra förutfattade tankar om viner från Chile. Viner som står fria från industrialismens tumavtryck. Efter sin uppväxt i Frankrike så besökte han Chile 1998 för att lära sig spanska, men blev kvar. Han började som diskare på en restaurang och efter en tid så blev Louis-Antoine ansvarig för vinlistan. Efter sommelierutbildning i Santiago så följde ett par år i hemlandet för ytterligare fördjupning. Upplärd av Louise Jadot och även Matthieu Foillard, där han fick upp ögonen för naturligt vinmakande.

Här finns en mer utförlig bakgrund och lite intressanta tankar om vinmakning och naturligt vin2013 Louis-Atoine Luyt País Pipeño Pais Portozuelo
Första gången jag provar ett vin gjort av druvan país. Fjäderlätt stil med rabarber, honung och örter i näsan. Massvis av vildhallon tränger på. I munnen är det samma stil med anis/dragon i bakgrunden. Förjäkla trevligt vin att svalka sig med på sommaren. Förtjusande charmigt utan att vara inställsamt. Inbjuder till diskussion utan att vara särskilt komplext. Tankarna går mot en lysande tolkning av pineau d´anuis som jag drack för någon månad sedan.

Kommer till Wine Trade under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar