tisdag 23 december 2014

"Vi kan dricka vin till frukost"

Ibland är det svårt att ta sig loss från skrivkrampens tvångströja. Fortfarande hallrenovering och småbarnströtthet. Har kommit till sluttampen på det förstnämnda. Alltid något. Skrivkramp har inte Ulf Lundell just nu. Tycka vad man vill om honom men gubben kan ändå hamra ur sig lite kvalitetsrader. Kika in på Badger's drift. Ett fint litet bokmärke att ha i vintermörkret. Ser att han önskar sig en rejäl gasspis i julklapp. Jag blir nog utan klappar, men fick i alla fall lite Port porlande nedför strupen i söndags. Årets sista provning på Gefle Vinkällare. 


Rätt enkel Tawny med lite spritig obalans i munnen. Ändå helt ok för den Port-noob som jag är.


Här var det mycket roligare. Större och mörkare kropp. Cola och vanilj i finstämd samklang. Lång kryddig eftersmak. Gott!


Förstärkt Cabernet från Wyndham Estate. Rätt fin sniff med kaffe och russin. Men i munnen så är det bara för mycket av allt. Syltig spritighet. Dock roligt att få prova.


Mycket bra balans med massvis av läder och kaffe. Klingar av i ett nötigt avslut. Lysande.


Läckert vin med finstämd vanilj. Och otroliga mängder av bra lakrits och den bästa hostmedicin. Avslutas med torkade aprikoser och mint. Kanske lite spritig i eftersmaken.


Härligt mogen doft med mycket vanilj och cola igen. Långt värmande avslut med nötter, mint och kaffe.


Kvällens bästa vin där det mesta är på plats. Så balanserat i både snok och mun. Vanilj, smörkola, nötter och mynta. Känns otroligt spänstig i frukten. Kan måhända vara en bra flaska, men känns som att den skulle kunna ligga mycket längre. Ungt.


100 Parker-poäng ger ett vin som har extra allt av extra allt. Koncentrerad vacker färg. Massvis av mint och en släng av tobak i näsan. Lång och tät med (för) kraftfulla smaker. Massiv ogenomtränglig frukt. Bra, men bättre i framtiden.

En trevlig provning där man fick prova på några storheter. Svårt för mig som fullblodsamatör att pricka ut så många särskiljande drag på vinerna. Var ingen Port-fantast innan provningen och kommer kanske inte köpa på mig mängder heller. Men nog ska några platser kunna undvaras i vinkällaren. Tack Robert!

2 kommentarer:

  1. Hade gärna varit där... provade Taylor -92 i somras och håller med om omdömet - vänta (minst!) 20 år så kommer det att bli toppen! Hade gärna haft några Taylor -70 undanstoppade, men julens port kan nog bli en -66:a i alla fall...! God Jul! // K.

    SvaraRadera