fredag 20 mars 2015

Podere le Boncie Chianti Classico Le Trame


Ibland så ramlar jag över producenter som talar till mig, väcker nyfikenheten och får köpsuget att rusa. Giovanna Morganti är precis en sådan kvinna. Hon startade det småskaliga Podere le Boncie 1990 då hon ärvde några hektar mark av sin far, Enzo Morganti. Hon planterade genast sangiovese men även colorino, ciliegolo, foglia tonda, mammolo och prugnolo. Vingårdsarbetet sköts utan kemisk inblandning och utan konstgödsel. Lagringen sker på botti. Till en början så gjordes enbart Le Trame, men på senare år så har hon även börjat göra en lättare instegsvariant som Finare Vinare provade här.

Giovanna är en kultodlare som befinner sig miltals från supertoscanare och turistchianti. Allför lockande för att motstå en liten egendomscheck. Några buteljer jagade vi rätt på för att prova i godan ro. När traditionell sangiovese sjunger så finns det få druvor som låter vackrare. Vad hade vi att vänta? 2007 och 2008 provades både mot varandra och solo någon vecka senare. 

2007
Till en början rätt tillbakahållen frukt som utvecklas mycket efter lite tid i karaff. Eleganta körsbär. En fin lätthet i frukten. Små stänk av nypon och en fin örtighet. Finmaskiga tanniner och bra syror. Riktigt gott. Flaska nummer två var lite sämre där frukten var smått klumpig. Flaskvariation. Säkert fin några år till ändå.

2008
Till skillnad mot 2007 så skriker vinet ut sangioveselycka redan när korken dras. Härligt djup och totalt älskvärd doft. Öppna körsbärsspjäll med lite dragonsmulor. Bättre syror än i 2007. Supercharmigt i både snok och mun. Bra tanningrepp, men dricks även bra efter maten. Ett vin som berör på djupet. 

Två riktigt fina viner för dryga 200 kr/st. Dock lite tråkigt att de senare årgångarna betingar ett högre pris. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar