fredag 11 april 2014

2007 Dario Prinčič Bianco Trebež



Efter sköna tips här och här, så väcktes återigen lusten att prova lite oskrivna kort. Känslan av att ödmjukt få korka upp ett vin utan någon som helst vetskap var dofterna och smakerna ska ta dig är fantastisk.

Bianco Trebež består av pinot grigio, chardonnay och sauvignon blanc där grigion får ligga med skalen i någon vecka och de två sistnämnda i ca tre veckor. Vildjäst och helt utan klarning eller filtrering. Vingårdsarbetet kännetecknas av låga uttag och allt arbete görs ekologiskt och utan kemiska bekämpningsmedel.

Doften är underbar redan från starten. Söta röda äpplen. Jordig känsla med vingummin. Svag ox-känsla med drag av gammal konjak. I munnen så beter sig vinet jäkligt uppkäftigt med en knivskarp syra och en grapebeska som biter tag. Här finns också en hel del burkmandariner som mixas upp med perfekt tanninstruktur.

Som sagt så finns det vissa drag av konjak och sherry i doften. Men det är främst i eftersmaken som tankarna går åt gammal kvalitetssprit. Eftersmaken är otroligt lång och med skarpa aromer som studsar runt i munnen. Är det verkligen ett vin på 14% och inte en gammal konjak på 40%? Ett oerhört komplext väsen som är lätt att älska.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar