måndag 29 juni 2015

2 x 2012 kabinett

Det är inte alltid man får följa ett vin över tre kvällar. Men när det dricks kabinett i hemmet så får jag ha nästan hela innehållet för mig själv. Synd att klaga.


2012 A.J Adam Hofberg Riesling Kabinett bjuder på en lite återhållsam doft vid öppnandet. Fram växer en lätt tropisk sötma med lite guläppliga drag. Inte så framträdande. Men det är i munnen som vinet tar fart. Fin syra, läckra mineraler och ett gulfruktigt avslut. Urgott. Känns rent och stramt med sötman som bifigur. 8,5 % känns som 7. 

Dag två och tre så fortsätter den att imponera. Lika frisk och underbar, men med en växande ton av limefrukt och äpplen. Urgott. Det här ska följas upp.2012 Zilliken Rausch Riesling Kabinett är mer direkt. Gröna äpplen och pärontoner slänger sig i ansiktet. Det doftar väldigt mycket Zilliken. I munnen så uppför sig vinet tjockt, nästan oljigt. Helt klart sötare och med mer kraft. Frågan är om man vill ha så mycket kraft i sin kabinett? Här föredrar jag faktiskt 2013. 

Dag tre så känns vinet mer balanserat. Fler tropiska toner och lite mer avslappnat. Gott, men föredrar Adam.


4 kommentarer:

 1. Kul med lite bloggaktivitet!
  Adam verkar vara ett kap, knep en 2011 Spätlese i helgen som börjar bli riktigt fin nu (annars upplevt hans Kabinett och Spätlese från 2011 som väl sötsliskiga hittills).

  SvaraRadera
 2. Plötsligt händer det!

  2011 i övriga Tyskland var ju rätt knepigt. Har dock inte så bra koll på Mosels 2011. Är sugen på mer Adam helt klart.

  SvaraRadera
 3. Tror många kabinetter är skördade vid spätlesenivåer i dag. Missat Zilliken ett par årgångar, men min erfarenhet av tidigare årgångar, tillbaka till 2005, säger mig att det bara är att ha tålamod. Är helt övertygad om att t ex 2012 lever till 2027-2032. 07, 09 och 10 har jag druckit en hel del av och framför allt 09 och 10 har varit/är goda hela tiden. 2012 tycker jag generellt känns som en årgång där lagring kommer att ge utdelning. 2013 är anpassad till syraskallar, måste komma ihåg att skaffa några kabinett medan tid är ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input. 2013 gillas skarpt i dagsläget. Syrorna maskerar väldigt bra.

   Radera