söndag 28 juni 2015

2007 Radikon Oslavje


Förförande doft. Syrorna. Tanninerna, Frukten, Eftersmaken. Balansen. Hantverket. Vinets kvalitet bestäms oftast med hjälp av flertalet av dessa parametrar. Vin för mig har aldrig varit en dryck som har präglats av mys-sniff-framför-brasan utan det viktiga har alltid varit samspelet med syrorna och frukten i munnen. Men ibland så kommer man inte så långt. Ibland så börjar och slutar allt med doften.

2007 Radikon Oslavje (40 % chardonnay, 30 % pinot grigio, 30 % Sauvignon blanc) bjuder på ett vackert småskitigt orangefärgat yttre. Den otroliga doften erbjuder mängder av torkade aprikoser, nötter och apelsinskal. Allt på rätt plats. Blunda och minns tillbaka 25 år då man låtsades tycka om Pommac. I munnen så biter sig tanninerna fast rejält. Väldigt uttorkande. Komplext, balanserat och otroligt häftigt.

Återigen så minns man tillbaka till alla de bästa sherrylagrade whiskies man har provat. Doften har ett nära släktskap med Glenfarclas från 50-talet, Macallan från 60-talet och Morlach från 30-talet. Långt innan dagens verklighet där sämre fat, mer vinstmaximering och yngre whisky präglar drycken.

Idag så hittas alla inspirerande hantverkare i vinets värld. Stanko Radikon är sannerligen en av dom.

Ingvar skriver om 2004.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar