söndag 12 januari 2014

Domaine Pavelot och en magisk Montevertine

Så var det då dags för smaklökarna att besöka Bourgogne igen. Det kommer att bli ett litet projekt under året att försöka hitta själen i Bourgogne och att föröka förstå storheten i Pinot Noir. Visst har det druckits lite Pinot Noir förr, men med Faiveleys "Les Cazetiers" så började jag ana vad den svårodlade druvan kan bli som slutprodukt. Det var ren magi från början till slut. Och som jag skriver där, så är jag beredd att gå på några nitar i min jakt efter bra producenter och olika stilar i Bourgogne. Jag är även beredd att dricka mina viner alldeles för ungt i början. Så vad kunde ett vin för halva "Les Cazetiers" pris göra?


2010 Domaine Pavelot Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses (248 kr)
Jordgubbar och björnbär i doften. En del skog och lite nyskalade rabarber finns där tillsammans med lite hö. Mycket trevlig doft. I munnen så är den skyhöga syran framträdande. Gröna drag blandas med hallon och rosor. Eftersmaken är riktigt lång men klingar av lite i en metallisk ton. Helt klart bra, men behöver såklart ligga till sig. Den var mycket bättre i munnen dag två. Det gröna och metalliska hade försvunnit till förmån för lite mer frukt. 89 poäng.


2007 Montevertine Toscana IGT
Med lite sent planerande så hälldes den upp rätt i glaset utan karaffering. Doften rätt dämpad till en början. Jag hittar körsbär, örter och jordgubbar. I munnen så tar vinet för sig på ett helt annat sätt. Eleganta körsbär, hallon, jordgubbar och en ton av krusbär. Det är inte helt olikt Pavelot-vinet bredvid. Vi gillar vinet skarpt, men en paus under ett par timmar i karaffen kanske kan göra något med vinet?

Vi återkommer på slutet av kvällen. Vinet har transformerats till ett jäkligt skönt sniffarvin. Sötman är mer påtaglig med vingummi och mörka skogshallon. Körsbären är sötare och varenda inandning är njutbar. I munnen så jobbar det med samma kraft och finess som tidigare. Det är bara att köpa på sig några flaskor. Oavsett vad det kostade från början så är dagens priser riktigt bra. Tack Johan. 93 poäng.

2 kommentarer:

 1. Trevligt skrivet.

  Hittade precis din blogg. Rätt nystartad ser jag. Välkommen!

  Montevertine är bra skit. Bourgogne är som du vet rena djungeln, och priserna har verkligen rasat iväg nu med 2012. Upp typ 10-25% från 2010, som redan var dyr. Det bästa du kan göra är att styra undan ;) Jag är tyvärr redan räddningslöst förlorad.. Skämt åsido, du kan få relativt prisvärd bourgogne hos de stora negocianterna. Faiveley, som du redan hittat, är en bra start. Chanson och Jadot har jag goda erfarenheter av, och Camille Giroud har jag åtminstoe hört en del bra om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja, det är nästan så man ger upp innan man har börjat. Men några ströflaskor här och där ska man väl kunna köpa. Faiveley ska fortsätta utforskandet av iaf.

   Tack för tipsen!

   Radera