onsdag 8 januari 2014

Kampen för att bli en Master Sommelier

Gårdagen innehöll det sedvanliga vinsurfandet, denna gång med fokus på vinlitteratur. Samtidigt som jag sorterar varukorgen på Amazon så får jag syn på en länk om en film som drar till sig min uppmärksamhet. En iTunes-kod senare så är den hemma.


Somm (2012) Filmen handlar om fyra unga män som alla drömmer om att bli en "MS" eller "Master Sommelier." Vi får följa deras kvällar då  dom provar vin blint och vi får höra deras familjer beskriva deras vinintresse. Men framförallt så bjuds vi en jävla massa spottande och ihärdigt läsande på deras "flash cards" Att bli en "Master Sommelier" sägs vara en av de svåraste saker du kan försöka dig på inom sommeliergebitet. Och efter att ha sett filmen så kan man förstå varför. Sedan starten för 40 år sedan så har endast 214 st klarat av testet som består av tre delar: blindprovning, teori och servering. Riktigt vad det krävs på själva provdagarna är oklart. Och filmen rätar inte ut frågetecknen om det, utan testen utförs bakom lyckta dörrar. Vi kan anta att mystiken om vad som krävs är rätt viktig.

Man kan tro att 90 minuters spottande kan bli rätt tråkigt, men jag tycker att den fyller en funktion bland vinfilmerna. Men visst finns det en hel del brister. Intervju-delarna kunde gärna ha utökats. Speciellt med Rajat Parr och de olika vinmakarna. Sommelierens arbete med att para ihop vin och mat är totalt bortglömt. James Molesworth skriver en del intresseanta saker i en rätt kritisk recension i Winespectator:
And is the Court of Master Sommeliers a group of educators? Is it a non-profit group? What exactly does it do for the wine industry as whole? Why do people aspire to the M.S. diploma? Is it just a secret club? Where the heck are the women candidates? None of this is explored or answered, leaving us to the drum beat of the exam. Remember folks: It's hard, they study a lot, because it's hard, and there's an exam coming up which, by the way, is very hard.
Det jag funderar över är om huvudpersonerna kan slappna av efter att proven är klarade? Kan dom sitta med sina vänner och bara njuta av ett par trevliga viner tillsammans med god mat? Eller provas allt vin med passionen åsidosatt till förmån för "vinprovarkostymen"?

Trots sina brister så kan jag faktiskt rekommendera filmen. "Somm" okomplicerad underhållning så fyller den sin funktion. Se gärna den.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar