måndag 17 mars 2014

2010 Reynvaan In The Rocks

"Every time we think we have measured our capacity to meet a challenge, we look up and we're reminded that that capacity may well be limitless. This is a time for American heroes. We will do what is hard. We will achieve what is great. This is a time for American heroes and we reach for the stars"

Fan. Sam Seaborn hade verkligen en bra penna. Tål en jämförelse med Jon Favreau vilken dag i veckan som helst. Men det var ett utdrag från ett Bartlett-tal i favoritserien "The West Wing". Det fiktiva Washington alltså. I det vi kallar verkliga livet så finns de Amerikanska hjältarna i Kalifornien, Oregon och i Washington State. Det snackas såklart mest om den nya vågen i Kalifornien. Terroirdrivna tolkningar av pinot noir och transparent chardonnay. Men det händer saker över hela USA.

Här hemma i Sverige så går FrankofilenWinepunker och Michel Jamais i täten och förser oss glada noviser med massvis av spännande tips på Amerikanska viner. Konsumentupplysning när den är som allra bäst helt enkelt. Själv har jag fastnat för Amerikanska pinot noir-viner. Men när det gäller syrah så är jag tappad bakom en vagn. Sådan tur då att Johan sprang hem och hämtade en jänkarsyrah efter att vi provat några instegsriesling från 2012 och Tyskland. (Mer om dom senare kanske)

För att ha någon sorts referens så plockade jag fram den fantastiska 2010 Pierre Gonon Saint-Joseph för ett sista smakprov innan resterande flaskor ska glömmas bort.2010 Pierre Gonon Saint-Joseph (259 kr)
Doften är där från början, trots avsaknaden av luftning. Kanske en liten knut på den. Sidfläsk, hallon och en del dragon. Skogig och murrig. I munnen så slås man av den svala känslan. Lite gröna metalliska drag fortfarande. Höga syror och en bra tanninkänsla. Lika bra som de två tidigare flaskorna jag har provat. 92 poäng.


2010 Reynvaan In The Rocks (ca 500 kr. Privatimport, Vinopia)
Håll-käften-doft! Lakrits. Blodigt kött. Blåbär. Läder. Så. Jäkla. Bra. I munnen så är det helt andra tongångar än i föregående vin. Smutsig och stor kropp. Druvmust med tuggmotstånd om ni så vill. Kött och artificiella skogsbär från godispåsen. Skogshallon och torkade örter i slutet. Detta älskas hårt! Själva definitionen av ett grymt vin är att det upptar tankeverksamheten två dagar efter man dricker det. Detta kommer att stå sig bra när året sammanfattas. Tack Johan! Och tack till våra Amerikanska hjältar! 94-95 poäng.

"Reach for the stars?" Fan tro't om dom inte redan är där...

2 kommentarer:

  1. Det är två rysligt bra viner, typiska och uttrycksfulla. In The Rocks kommer att vara hur kul som helst att följa de närmast decenniet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Hoppas att jag kan få tag på några själv. Svar väntas...

      Radera