måndag 3 mars 2014

2011 Passopisciaro Sicilia IGT


Svenska undergroundmagasinet Allt om vin skriver om ovanstående vin så här: "Mycket ursprungstypisk doft med [...] liten flyktighet. Bra, personlig smak med flyktiga drag"

Jodå, visst är det bra. Men det enda flyktiga är innehållet i glaset som får fyllas på så fort det är slut. För det här är riktigt bra. Man behöver inte alltid basunera ut löften om bombastisk frukt för att vinet ska snacka. Det går precis lika bra med finstämda jordgubbar, skogshallon och en skön mineralkänsla rätt igenom. 2011 ska vara ett riktigt bra år för Andrea Franchetti och hans vulkantolkningar. Och visst känner man att dom har lyckats med skörden och vinifieringen. Det finns en exakthet som är svår att sätta fingret på. Bra balans i munnen med härliga syror och silkiga tanniner. Någon Etna-rök känner jag inte av, men min gravida sambo hittade en sorts oljig nötighet när hon tjuvsmakade en liten sipp. Och jag håller med.

En lysande Nerello Mascalese-tolkning. Dock lite ung och grön i dagsläget. Man kan säkert få ut ännu mer efter ett par år på rygg. Jag har en flaska kvar som får vänta ett par år. 91 poäng.

301 kr på Systembolaget via Wine List.

Frankofilen om 2009.
Wine Virtuosity med ett lysande och djuplodande inlägg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar