söndag 16 augusti 2015

2012 Jean-François Ganevat Dolium


Plötsligt stod den bara där. Ganevats amfora-vin. Som en man av nyfikenhet så kände jag suget av att prova. Informationen på nätet är knapphändig. Men har hittat flera oberoende källor som säger chardonnay som har macererats i hela 30 månader i amfora. Stämmer det så låter det lite mer som ett enstaka småhärligt och galet experiment än en helomvändning i vinmakandet.

Vi korkar upp och häller upp på karaff. Vilket vackert bärnstensfärgadt vin! Till en början så bjuder doften på härligaste orangevinstoner med aprikoser, cognac och lite apelsinskal. Det doftar stort och tungt. I munnen så är det kraftiga syror och rätt bitiga tanniner till en början. Efter några timmar så slipas tanninerna ner och vinet blir mer medgörligt. Det är riktigt gott. Möjligtvis att de 13,5 % stör lite i munnen. Men i ett sådant här vin så spelar det mindre roll för min del. Dag två är det minst lika bra. Spänstigt, egensinnigt och med dessa läckra syror som främsta egenskap. Pommacstoner och inlagda päron har spetsat till doften ytterligare.

Visst har jag njutit ännu mer av Ganevats mer konventionella vita och mer av andra orangeviner, men det här förtjänar sin plats i källaren. Det behöver också ett flertal år i vila för att skina ännu mer. Läckert!

3 kommentarer:

 1. Också kollat in den här, riktigt kul med rapport.

  SvaraRadera
 2. Varifrån köper du Ganevat?

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Där den här är köpt är det just nu skralt med Ganevat. Men brukar finnas på cave des papilles, vinisud bland månaga andra. Båda dom skickar till Sverige. Men finns fler portar om du har wine-searcher pro.

  SvaraRadera